Mindent a sörről

Szlovák barnák tesztje

Sörlap.Hu | 2007-04-03 06:58:55

Szlovákia kicsit gazdagabb ország hazánknál, már ami a hazai főzésű barna söröket illeti. Persze kérdés az, miféle barna sörökről van itt szó? Mi most a hagyományos lager söröket teszteltük végig, melyek alkoholtartalma nem haladta meg az 5,5%-ot, magyarul bak vagy duplabak sörök és egyéb specialitások nem kerültek górcső alá. Rögtön az elején még azt is megjegyezzük, hogy ilyen néven már mindegyik sör szerepel a sörkóstolás rovatban, de mindegyikük alkoholtartalma megváltozott az idők folyamán, így valószínűleg ízük, aromájuk is.

A száraz tények
Nézzük a versenyben résztvevő söröket /szigorúan ABC sorrendben/! Corgon Vycapny Leziak Tmavy: gyártója a nyitrai székhelyű Heineken Slovensko a.s., bár valószínűleg a sör Ógyallán készül. Összetétele a legegyszerűbb, hiszen a címke alapján csupán víz, árpamaláta és komló alkotja. Alkoholtartalma 4,5%. Saris Premium Tmave: nagyon sok főzet kerül ki Velky Sarisból, a Pivovar Saris a.s. főzde kezei közül. A Saris a Topvarral együtt a SABMiller tulajdonában áll, s weboldaluk is egyenesen a Topvarhoz vezet. Összetétele: víz, árpamaláta, komló, E150c és sörélesztő, alkoholtartalma 4,1%. Steiger Tmavy: a vyhnei Eduard Rada a.s., Pivovar Steiger, főzde terméke. Ez az egyetlen olyan sörgyár a tesztben, mely nem tartozik egyik nagy multihoz sem. Összetétele: víz, árpamaláta, festőmaláta, izoglükóz, komló és E150c, alkoholtartalma 4,2%. Topvar Marína: Topolcsányban készül, a Pivovary Topvar a.s. főzdéjében. A Topvarról annyit érdemes tudni, hogy a SABMiller tulajdonában áll. Összetétele: víz, árpamaláta, komló, E150c, E954 és élesztő, alkoholtartalma 5,2%. Ez a legerősebb sör a teszteltek között. Zlaty Bazant Tmavy: szintén a Heineken Slovensko a.s. főzete, Ógyalláról. Összetétele: víz, árpamaláta, komló és E105c, alkoholtartalma 4,5%.


A kezdet
Külsőre igazán bizalomgerjesztő társaság gyűlt össze. A Corgon és Topvar kivételével az üvegek egyedi formájúak, a Bazant és a Steiger pedig speciális dombornyomott palackban tetszelgett. Lássuk mit rejtegettek a koronazáras kupakok! Megtörtént a pohárba töltés, majd pedig az ámulatba esés: sem színre, sem pedig habra nem lehetett megkülönböztetni a főzeteket! Akárhogyan is forgattuk őket, nem láttunk különbséget. Esetleg színmérővel kaptunk volna eredményt, így a kedves olvasóknak be kell érnie azzal az egyszerű ténnyel, hogy nagyszerű fekete sörökről van szó, habjuk pedig világosbarnás krémhab. Az öt pont kijárt mindegyik versenyzőnek, bár a Bazant habja furcsán esett össze, így ott egy pont levonással éltünk. Gyönyörködtünk még egy darabig az összképen, de a munka nem várathatott sokáig!
Részeredmények: Corgon 15, Steiger 15, Saris 15, Zlaty Bazant 13, Topvar 15 pont.

Illatok
A homogén mezőny már az illatpróbán szétszakadozott. A Corgon kellemes, lágy malátaillata enyhe pörkölt beütéssel hamar eltűnt. A Steiger bírt a legintenzívebb, legkarakteresebb illattal, mely egyértelműen a pörkölt kávét idézte. A Saris lágy illata kicsit a Corgonra hasonlított, de szerencsére hosszan tartott. Az értékelőlapon azonban volt aki egyszerűen jellegtelennek titulálta. Ízlések és pofonok, az biztos, hogy a Steiger mellett minden eltörpült. A Zlaty Bazant gyenge, vizes jellegtelenségében azonban mindenki egyetértett, nagyon kellett az orrokat hegyezni ahhoz, hogy valamit sikerüljön kiszimatolnunk. Nagy csalódást okozott a Topvar Marínája, melynél a vizes, élesztős aromába valami nagyon zavaró büdösség keveredett. Igazán kellemetlen volt!
Részeredmények: Corgon 25, Steiger 28, Saris 28, Zlaty Bazant 21, Topvar 20 pont.


Ízek és aromák
A Corgon valamiféle furcsa mellékízzel kezdett, mely szerencsére hamar lecsengett egy határozott keserű, csípős aromával. S bár az előző jelzők elég határozottnak tűnnek, az ital maga inkább kommersznek, jellegtelennek találtatott. Szerencsére volt egy Steigerünk is! Micsoda minőségi ugrás! Ízében az erőteljesen pörkölt kávé dominált, csípőssége pont jó volt. Minőségét végig hozta, talán már egy kicsit bántóan unalmasan is. A Saris leginkább az igazi német feketesöröket idézte egyenletesen kellemes, lágy aromájával és testével. Volt aki capuccinosként jellemezte. A Bazant lágy karakterét talán gyenge szénsavasságának is köszönhette, így a könnyen iható nedü kicsit az ale-eket juttatta eszünkbe. Talán a legösszetettebb íze ennek a főzetnek volt, a citrusos, kesernyés aroma a malátás átmenet után erőteljes keserűben, szarazan csengett le. Igazán érdekes volt megfigyelni az átmenetet a különböző ízek között. Utolsónak maradt leírásunkban /de nem a kóstolásban/ a Topvar. Erőteljesen szénsavas, vizes ízébe kellemetlen pernyés, buggyant mellékíz keveredett, így nehezen sikerült csak elfogyasztani.


Végeredmény
A pontok összegzése után egyértelmű sorrend alakult ki, mind az egyes pontozóknál, mind pedig összesítve. Aranyérmes a Saris, ezüstérmes a Steiger, míg bronzérmes a Zlaty Bazant lett. A Corgon csak éppen hogy lemaradt a fácántól, de az utolsó Topvar csúnyán leszakadva vesztette el a teszt-versenyt.
Corgon 33, Steiger 41, Saris 43, Zlaty Bazant 34, Topvar 26 pont.

Kapcsolat