Érdekességek a sörvilágból

Biciklisek söre - a Radler

Sörlap.Hu | 2006-06-24 09:09:05

Ma már nálunk sem ismeretlen a Radler kifejezés a sörkedvelők és a sportolók körében. A nyári nagy hőségben sokan csillapítják szomjuk ezzel a sör tartalmú üdítőitallal, de vajon mi is igazándiból ez az alacsony alkoholtartalmú ital, s vajon honnan származik?

Az Alpok magas csúcsai között számtalan német és osztrák biciklis tölti szabadidejét. Vannak, akik csak kikapcsolódnak, de sokan versenyszerűen űzik ezt a régi sportot. A kacskaringós hegyi emelkedők bizony jócskán kiveszik a sportolók energiáját, amit feltétlenül pótolni kell a következő szerpentin előtt. Németországban és Ausztriában a Radler és a Russ ugyanazt jelenti, mint az angoloknak a Shandy. Egy hagyományos lager sört - például egy hellest vagy egy pilst - fele-fele arányban felöntünk limonádéval. A Russ receptje annyiban különbözik ettől, hogy nem árpasört, hanem valamilyen búzasört - például Ausztriában az Edelweisst - használnak alapanyagként. A keletkezett új nedü kifejezetten üdítő, frissítő, kellemes ital.

A kisebb-nagyobb főzdék számtalan sör-limonádét készítenek különböző neveken (Alsterwasser, Russ'n, Weizenradler, Kristall Radler), s valójában ezek eredete ismeretlen. A Radler keletkezését azonban pontosan ismerjük. 1922 júniusának egy forró délutánján Franz Xaver Kugler, az Alpok magaslatai közt található Kugler-Alm vendéglő tulajdonosa szomorúan konstatálta, hogy kezd kifogyni sörkészletéből, s valamit ki kell találnia, hogy az arra kerekező bicikliseket, hegymászókat s turistákat vendégül tudja látni. Elhatározta, hogy maradék sörkészletét (ami érdekesség, de éppen dunkel volt) felönti limonádé-szódával, s megpróbálja így csillapítani a betérők szomját. A gondolatot tett követte, s hogy rátegyen még egy lapáttal, hát nevet is adott találmányának (a biciklis német megfelelője után), s megszületett a Radler. A feltaláló legnagyobb meglepetésére nagy sikert aratott a biciklis sör, s innentől kezdve keresni kezdték a kirándulók ezt a különös sör-mixet.


Sikerét elsősorban pont annak köszönhette a Radler, hogy sörből készül, s mégis alacsony az alkoholtartalma, így a sportolók és a természetjárók is nyugodt szívvel fogyaszthatták, anélkül, hogy akár a szalonspicc esélyét is kockáztatnák. Kovács Gábor neves sörszakírónka azonban mégis szkeptikusan fogalmaz egy korábbi cikkében: "Kétségem támadt még a Radler keletkezéséről szőtt história felől is. Az nem lehet, hogy egészséges sörivó emberek, csak azért, hogy több, de hígabb alkoholos folyadékot döntsenek magukba, a pohár sör helyett, egy korsó kétes italt rendelnek. Arról nem is beszélve, hogy aligha eshetett meg olyan csúfság, hogy egy erdei söröző készletét kiigya néhány kerékpározó turista." Mindenesetre tény, hogy a Radler alkoholtartalma átlagosan 2,4 és 2,6% között alakul, s ma már nemcsak citrom, de málna- vagy bodzaízesítéssel is készül.

Kapcsolat