Sörlap hírek

Baj van, sör nincs Venezuelában

Sörlap.Hu | 2016-04-30 17:22:26

A mély politikai és gazdasági válságba süllyedt Venezuela legnagyobb sörgyártója helyi idő szerint pénteken bejelentette, hogy a külföldről importált alapanyagok hiánya miatt leállította a termelést egyetlen működő sörgyárában is.

A latin-amerikai országban négy üzemmel bíró Cervecería Polar korábban már figyelmeztetett arra, hogy csupán április végéig tudja fenntartani a gyártást. A cég a héten egymás után állította le sörgyárait, legutolsóként a Carabobo államban fekvő létesítményt. A venezuelai sörkészletek több mint hetven százalékát az ország legnagyobb vállalatához, az Empresas Polarhoz tartozó Cervecería Polar főzi.

A vállalat Nicolas Maduro venezuelai elnök kormányát hibáztatja a kialakult helyzetért, mivel az nem bocsátotta rendelkezésére a nyersanyagok importjához szükséges dollármennyiséget. A latin-amerikai országban Caracas ellenőrzi, ki juthat valutához. Az utóbbi időben azonban az olajárak drasztikus esése és az ezzel járó bevételhiány miatt megcsappant a rendelkezésre álló dollár mennyisége: a külföldi valutatartalék a 2009-es mértékhez képest harmadára esett vissza.

Maduro, aki a Polar vezetését folyamatosan azzal vádolja, hogy "gazdasági hadjáratot" folytat a kormány ellen, a héten arra figyelmeztetett, hogy a leállított gyárakat államosíthatják. Caracas eddig több mint 1200 vállalatra tette rá hasonlóképpen a kezét.

Kapcsolat