Érdekességek a sörvilágból

Napelemek a sörgyárban

Sörlap.Hu | 2015-02-05 18:58:04

A napenergia hasznosításának új területe a sörgyártás. Kaliforniában az elemek segítségével előállított áramnak részben a fűtésnél, részben a hűtésnél és pasztőrözésnél lehet szerepe. A MillerCoors San Gabriel-völgyben fekvő Irwindale-i sörgyára egy 10 hektáros területen, tízezer napelem egységet telepít, ennek az energetikai technológiának az alkalmazásával hétmillió ládányi sört szándékoznak gyártani évente.

Erről a teljesítményről Kim Marotta, a MillerCoors igazgatója részleteket is nyilvánosságra hozott, így azt, hogy az alkalmazott napelemek alapvetően olyanok, amilyeneket házak tetején szokás használni. A zöld technológiát nem pusztán marketing eszköznek tekintik, a vállalat évek óta dolgozik a víz- és energiafelhasználás mérséklésén, nem eredménytelenül: mintegy 30 százalékkal kevesebb a szükségletük.

A sörgyár partnere a SolarCity, ez a társaság elismert napenergia szolgáltató a térségben: városokat, iskolákat lát el villamos árammal. A társaság tavaly 80 megawatt áramot termelő napelemet telepített az Egyesült Államokban.

Kapcsolat