Hvalur 2 - újabb izlandi durvulat
Sörlap.Hu | 2015-01-14 22:34:18
Egy évvel ezelőtt írtunk utoljára az izlandi Stedja sörfőzdésől, illetve különleges söréről a Hvalurról. Az akkor betiltott, többek között bálnahúslisztből főzött nedűnek megérkezett második kiadása, mely ha lehet, még bizarrabb az idősebb testvérnél.
Az 5,2%-os alkoholtartalmú Hvalur 2 ugyanis birkatrágyán füstölt bálnaherét tartalmaz. A főzde társtulajdonosa, Dagbjartur Arilíusson a Telegraphnak a következőket nyilatkozta:
"A szárított birkatrágyán füstölés egy régi hagyományos módszer, amely sajátos ízt kölcsönöz. Thorrabloton birkaherét, hakárlt (sajátos technológiával tartósított cápahús) és hasonló hagyományos ételeket fogyasztunk, így azt gondolom, ez a termék illik majd a hangulathoz."
A környezetvédők kritikáira válaszolva pedig elmondta, hogy Izlandon engedélyezett a bálnavadászat, és a helyi hatóságok jól szabályozzák a halászatot. Ugyanakkor a helyi élővilág önfenntartó, tehát a halászattal nem pusztítják ki a bálnákat.