Sörpiaci hírek

A világ legnépszerűbb söre a Snow

Sörlap.Hu | 2014-06-16 15:29:35

Egy nemrégiben összeállított lista alapján a világ legnagyobb volumenben eladott söre - mely kis kanyarral akár a legnépszerűbbnek is titulálható - a kínai Snow. Az elmúlt évben közel 110 milliárd pintet gurítottak le torkukon a derék kínaiak ebből a sörből, melyet külföldön alig ismernek. A lista második helyen is kínai sör áll, a hazánkban is ismert Tsingtao.

Kínában alig több mint százéves a sörfőzés hagyománya - az első világháború előtt Csingtao kikötőjében kezdték el főzni a folyékony kenyeret német mesterek, a város ugyanis akkoriban német ellenőrzés alatt állt. A növekvő vásárlóerő napjainkra erőteljesen fellendítette a kínai sörfogyasztást. A Snow egyébként a délafrikai SAB Miller és a kínai China Resources közös produkciója. Az első tíz között egyébként - az említett Snow és Tsingtao mellett - további két kínai sör van még. A hatodik helyet a Yanjing, a nyolcadik pedig a Harbin birtokolja.

Az amerikaiak kedvenc söre, a Bud Light a harmadik helyre szorult vissza - csak fele annyi fogyott belőle, mint az első helyezett Snowból. Az Európában jól ismertekből pedig a Budweiser, a Skol, a Heineken és a Coors Light szerepel még a tízes listán, melynek összeállítói megjegyzik: Ázsia tör előre ezen a téren is, vagyis idén és jövőre minden bizonnyal még erősebb lesz Kína pozíciója a világ sörfogyasztásában.

Ez egyúttal figyelmeztetés is a sör multiknak, hogy a sör jövője a Mennyei-Birodalomban dől el. Aki ott nincs jelen a piacon, az búcsút mondhat régi dicsőségének, melyet Európa és Amerika kocsmáiban szerzett meg.

Top 10 sör 2013-ban:
1. Snow
2. Tsingtao
3. Bud Light
4. Budweiser
5. Skol
6. Yanjing
7. Heineken
8. Harbin
9. Brahma
10. Coors Light

Kapcsolat