Sörpiaci hírek

Csökkenő sörpiac Oroszországban és Ukrajnában

Sörlap.Hu | 2014-05-07 15:52:00

Már a világ egyik legnagyobb sörgyártója is az orosz-ukrán konfliktus negatív hatásaira panaszkodik, a Carlsberg számai szerint ugyanis az orosz és az ukrán sörpiac is közel 5 százalékkal zsugorodott tavalyhoz képest, a visszaesésben pedig már szerepet játszik a két ország gazdasági lassulása és a háborús konfliktus is.

Az orosz és az ukrán sörfogyasztás is közel 5 százalékkal esett tavalyhoz képest, amiben elsősorban az orosz-ukrán konfliktus miatt bizonytalan makrogazdasági helyzet és Oroszországban trafikbezárások is szerepet játszottak. Részben ez okozta, hogy a Carlsberg söreladásai 3 százalékkal, 28,3 millióról 27,4 millió hektoliterre csökkentek. Öröm az ürömben, hogy az eladásokon (nem csak sör termékek) belül emelkedett a prémium márkák, így a Tuborg és a Somersby aránya.

A Carlsberg összes bevétele annak ellenére emelkedett, hogy a söreladás volumene csökkent, ez pedig annak tudható be, hogy a termékmix jó irányba mozdult el, egyre jobban fogynak a cég prémium termékei.

A kilátásokkal kapcsolatban a menedzsment már a korábbinál óvatosabb, a devizák, főként az orosz rubel kedvezőtlen elmozdulásai miatt az operatív profit csak alacsony egy számjegyű növekedést mutathat idén, az oroszországi söreladások 5 százalék körül eshetnek idén. A nyugat-európai söreladások kismértékben visszaeshetnek idén, Ázsiában azonban továbbra is bővülhet az értékesítés.

Kapcsolat